2012. május 20., vasárnap

Div/art: Balerinák

A különböző művészeti ágak találkozásai, ötvöződései gyakran vezetnek érdekes eredményekre, legyen az egy megzenésített vers, egy könyv alapján forgatott film, vagy egy táncról készített festmény. Mai bejegyzésemben az impresszionista festészet egyik legnagyobb alakjának, Edgar Degas-nak az alkotásait hasonlítottam össze egy divatmagazinban megjelent fotósorozattal. Hogy mi a közös bennük? A képek témája: a balett. 


Degas festményeit nem nehéz felismerni, szinte kivétel nélkül balerinákat és táncosnőket ábrázoló képeket készített. Sok időt töltött a párizsi balettintézetekben, ahol elleste a próbák, a gyakorlás pillanatait, majd ugyanígy megtekintette a kész előadásokat a színházban is. 






Az olasz Vogue-ban 2008 márciusában megjelent, a Fekete Hattyú című film által ihletett fotósorozat, tökéletesen párhuzamba állítható a francia festő leghíresebb képeivel. Mindkét esetben a balerinák táncpróbájának lehetünk szemtanúi, ugyanazokat a nyújtógyakorlatokat, balettpózokat, valamint a pihenés perceit láthatjuk a festményeken és a divatfotókon egyaránt. Az is érdekesség, hogy a 1880-as években festett képeken, valamint a 2008-ban fotózott divatanyagban ugyanazokat a tánchoz szükséges eszközöket fedezhetjük fel, ezzel bizonyítva a balett hagyományait, nagy múltját. Végezetül meg kell említeni a próbatermet is, mely szintén közös pont, hatalmas ablakaival, a kintről beszűrődő fénnyel, valamint a szomszédos épületek halvány kontúrjaival.





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése